Kasteel Mesen 2006
Een beetje urban explorer schuwt het avontuur natuurlijk niet. Als er een weekendje 'half-ingezakte-gebouwen-fotograferen' op het programma staat neemt deze dan ook niet zijn intrek in een luxe onderkomen; zijn avontuurlijke karakter dwingt hem er toe er met de tent op uit te trekken en 's avonds in de wilde natuur zijn kamp op te slaan.

Aangezien ook wij voldoen aan het hierboven beschreven stereotype beeld van de urban explorer ging ook bij ons fotografieweekend van 7-10 september 2006 de kampeeruitrusting mee. Daar waar 2,5 jaar geleden, bij het begin van onze avonturen als fabriekstoerist (zie Nordhorn) camera, tent, slaapmatje, slaapzak en tandenborstel voldeden bestaat de kampeeruitrusting van nu uit een compleet assortiment be- of onnodigheden. Zo is daar bijvoorbeeld een luchtbed, een pomp, een grote hoeveelheid bier, chips en knabbels, vacuüm verpakte braadworsten, tomatosoup (for consumption cold), de onvermijdelijke tom-tom die de auto precies daar brengt waar we moeten zijn, en natuurlijk de elektrische tandenborstel (decadentie ten top).

Alleen het kamperen in de vrije natuur heeft aan luxeheid niets gewonnen. Nog steeds wordt elke avond voor het donker een geschikte plek opgezocht waar het tentenkamp kan worden opgezet. Vervolgens wordt het kampvuur opgestookt en wordt genoten van de braadworsten en, naarmate de bierhoeveelheid slinkt, de sterke verhalen. En zo zijn we vrijbuiter gebleven, zij het op een aan deze moderne tijden aangepaste manier.

Dan nog kasteel Mesen. Soms staat alleen de voorgevel en zie je vanaf buiten door de vensters rechtstreeks naar de hemel, omdat het dak al tijden geleden volledig is ingestort. Dit doet af en toe denken aan het decor van een slechte western. Op andere plekken is het gebouw nog in tact en verlicht de zon door de prachtige glas in lood vensters de vergane wereld van het kasteel.

Jan Bette liet hier, op de plaats van een door de geuzen vernield kasteel, aan het eind van de 16e eeuw een nieuw kasteel bouwen. In 1607 werd hij door de prins der Nederlanden gezegend met de baronstitel. In de 19e eeuw wordt het gebruikt als elitair internaat waar in het Frans les wordt gegeven. Door de Belgische taalwetten van 1963 krijgen alleen Nederlandstalige scholen subsidie en wordt de school gesloten.

In 1979 wordt besloten het kasteel als monument te beschermen, maar door fouten in de procedure wordt dit uiteindelijk ongedaan gemaakt. Het gebouw zal nu waarschijnlijk worden gesloopt.

Heb jij een aanvulling, vraag of iets anders over dit project te melden? Plaats het in ons gastenboek.

Sinai Centrum, Amersfoort 2008
Weeshuis, As 2008
Atoglas, Leeuwarden 2007
Coöperatieve Aardappelmeelfabriek, Ter Apel 2007
Fort 7, Antwerpen 2007

Voetbalstadion De Wageningse Berg, Wageningen 2007
Aardappelmeelfabriek De Centrale, Coevorden 2007
Chocoladefabriek De Baronie, Alphen aan de Rijn 2007

Verenigde Koninklijke Lederfabrieken, Oisterwijk 2006
Kortrijk, 2006
Hof ter Beke, Antwerpen 2006
Rochendaal, Bevingen 2006

Caserne de la Chartreuse, Luik 2006
Provinciaal hospitaal Santpoort, Bloemendaal 2006
Energiebedrijf Haarlem, Haarlem 2006
Camping De Molshoop Hilversum 2005
Avis Verffabriek Westzaan 2005
Oranjeboom brouwerij Breda 2005
Budapest 2005
Hembrug Zaandam 2005
Phoenix-West Dortmund 2005
Meelfabriek Leiden 2005
Staalfabriek Uckange 2004
Mijn Hasard Cheratte 2004
Psychiatrisch ziekenhuis Le Valdor Luik 2004
Carcokes Zeebrugge 2004
Textielfabriek Nordhorn 2004