Voetbalstadion De Wageningse Berg, Wageningen 2007
"Sensatie op de berg is enkel wat het volk hier blieft
en geeft dat af en toe verlies dan nemen wij dat ook voor lief"

(uit: "Naar de berg", het clublied van FC Wageningen)

'Het verlies', het faillissement van FC Wageningen in 1992, namen de fans zeker niet 'voor lief', getuige de vele websites waarop dapper gestreden wordt voor een herleving van hun stadion en club.

In opdracht van hotel De Wageningse Berg werd in 1899 een sportveld aangelegd; in eerste instantie voor concour hippiques. Van 1911 tot 1918 huurt W.V.V. Wageningen voor het eerst het sportterrein, daarna wijkt de club uit naar andere lokaties. Op 18 mei 1924 speelt de club in de eerste klasse en ziet ze zich genoodzaakt 'De Wageningse Berg' opnieuw te huren, ondanks de erbarmelijke toestand waarin het stadion verkeerd. In de zomer van 1925 wordt het stadion opgeknapt en opent de wethouder het vernieuwde stadion door de aftrap te verrichten van de vriendschappelijke wedstrijd tegen E.D.O. uit Haarlem. In 1940 koopt de gemeenteraad het stadion aan met als doel er een gevarieerd sportterrein voor de Wageningse bevolking van te maken.

In het laatste jaar van de tweede wereldoorlog verandert 'De Berg' in een totale chaos. Tijdens de operatie 'Market Garden' wordt het stadion geplunderd door de nazis. Alles wat maar enigzins bruikbaar was, werd meegenomen: doelpalen, afrasteringen en zelfs de tribune werden weggesleept. Van een stadion was toen weinig sprake meer, het speelveld was een verzameling granaattrechters. Na de oorlog is FC Wageningen een 1e klasser, maar speelt op een 3e rangs veld. De Veluwe Post (24-12-'47) over de wedstrijd Wageningen - Go Ahead: "Glijdend en balancerend in modder en slijk moesten de spelers maar zien, hoe ze zichzelf in evenwicht moesten houden." De KNVB dreigde met afkeuring. Er volgde een grondige renovatie die ruim een jaar in beslag zou nemen. Er komen nieuwe tribunes, de kleedkamers krijgen douches en elektriciteit, er worden pershokjes en een televisieplatform geinstalleerd, evenals een spelerstunnel, hekwerken, een buitentoillet enz. In 1974 bereikt de club de eredivisie, met als hoogtepunt in het seizoen 1977-1978 een 1-6 overwinning op PSV en in 1980 een 2-4 overwinning op Ajax. Na een rapport van de KNVB, waarin de bond voorwaarden stelt voor accomodatieverbetering, wordt een kunstlichtinstallatie aangelegd. Het stadion verkeert nu in topconditie. Echter, het lot heeft beschikt in een minder florissante toekomst.

De club bouwt schuld op schuld op, doordat commerciële veranderingen te laat werden ingezet. Zo was het één van de laatste clubs die een businessclub oprichtte. In 1992 vraagt de belastingdienst het faillissement van FC Wageningen aan. Een reddingspoging van de Wageningse businessclub om onder de naam 'stichting VC Wageningen '92' een herstart te maken, mocht niet baten.
Zo kwam er tegen het eind van 1992 een eind aan de bijzondere geschiedenis van de voetbalclub en trad het verval in van 'De Wageningse Berg'. Kort na het over de kop gaan van VCV Zeeland, moest ook FC Wageningen er de brui aan geven. Sportjournalist Erik Wijnacker doorzag hier nog een complottheorie met de KNVB als hoofdverdachte. De Schoenenreus, de grootste sponsor van de club, inde destijds zijn verlies, maar zag geen heil in verdere financiële ondersteuning van de ten dode opgeschreven club. Wageningen, eens een grote naam op de kaart van voetbalminnend Nederland, verwerd tot een anoniem dorpje, ergens in Gelderland, met slechts een vervallen stadion als herinnering aan de glorietijden van weleer. Klik hier voor het bijzondere tv-verslag van de allerlaatste betaald voetbalwedstrijd op de Wageningse Berg (FC Wageningen-Vitesse). Voetbal is emotie!

Heb jij een aanvulling, vraag of iets anders over dit project te melden? Plaats het in ons gastenboek.

Sinai Centrum, Amersfoort 2008
Weeshuis, As 2008
Atoglas, Leeuwarden 2007
Coöperatieve Aardappelmeelfabriek, Ter Apel 2007
Fort 7, Antwerpen 2007

Aardappelmeelfabriek De Centrale, Coevorden 2007
Chocoladefabriek De Baronie, Alphen aan de Rijn 2007
Verenigde Koninklijke Lederfabrieken, Oisterwijk 2006

Kortrijk, 2006
Hof ter Beke, Antwerpen 2006
Rochendaal, Bevingen 2006
Kasteel Mesen, Lede 2006
Caserne de la Chartreuse, Luik 2006
Provinciaal hospitaal Santpoort, Bloemendaal 2006
Energiebedrijf Haarlem, Haarlem 2006
Camping De Molshoop Hilversum 2005
Avis Verffabriek Westzaan 2005
Oranjeboom brouwerij Breda 2005
Budapest 2005
Hembrug Zaandam 2005
Meelfabriek Leiden 2005
Staalfabriek Uckange 2004
Mijn Hasard Cheratte 2004
Psychiatrisch ziekenhuis Le Valdor Luik 2004
Carcokes Zeebrugge 2004
Textielfabriek Nordhorn 2004